De ce avem nevoie de reguli?

Am mai revazut un film aseara: Transporter 1. Eh, si acolo Jason Statham isi ghideaza profesia dupa un set simplu de reguli. Si in momentul in care incalca regulile, atunci incep problemele.

Cred ca asta se aplica si in viata de zi cu zi, intr-o societate normala: daca iti vezi de treaba si respecti regulile, atunci totul va fi ok. Daca le incalci, ai belit-o. Si ideea e ca trebuie sa-ti fie frica de consecinte. Daca legea se aplica, cetatenii sunt obligati sa respecte regulile si atunci societatea functioneaza.

Am citit azi ca un oficial de prin Danemarca ar fi zis ca romanii sunt infractori si ca sunt in stare sa comita infractiuni pentru 15 euro. Zicea asta pentru ca un roman omorase o tanti pe la ei prin tara. Si mai zicea el ca romanii au o cultura diferita si ca din aceasta cauza ei nu respecta regulile.

La noi asta e problema, ca oamenii incep sa nu se mai supuna legilor (deci regulilor) pentru ca nu le mai este teama de consecinte sau de cei care ar trebui sa impuna respectarea acestor legi. Asta se aplica mai ales in cazul infractorilor, din ce in ce mai multi si in Romania. Si asta se intampla din mai multe cauze: unii poate sunt disperati si nu le pasa daca sunt condamnati sau nu, fie din cauza lipsei banilor, sau din cauza dependentelor de tot felul (de alcool sau de droguri), iar altora pur si simplu nu le pasa, stiind foarte bine ca cei meniti sa ia masuri nu isi vor face datoria. Si astfel ajung tot felul de nespalati sa prinda tupeu in fata politiei, stiind ca sistemul nu functioneaza.

Mai rau e ca se duc si in alte tari mai civilizate decat a noastra, acolo unde sistemul functioneaza si oamenii nu mai comit atat de multe infractiuni. Si fiindca se simt in siguranta, cetatenii acelor tari sunt mai lipsiti de griji si mai putin precauti, devenind tinte usoare pentru „smecherii” nostri. Zicea azi unu pe la tv ca multi infractori romani se mira cat de „prosti” sunt germanii (sau altii ca ei), de nu-si pazesc bunurile si nu’si incuie usile cand duc gunoiul. Pai de asta nu se pazesc, pentru ca au niste legi dure, care se aplica si stiu ca nu sunt multi prosti care ar risca puscaria pentru 1 kil de faina. Doar ca romanii iau siguranta asta a lor ca pe un semn de slabiciune si profita. Pacat ca mai ies si labarii astia din tara si mai arunca cu cacat pe o imagine a noastra si asa destul de patata.

De ce avem nevoie de reguli? Pentru ca asta e cheia unui popor civilizat. Si pentru ca, daca n-ar mai exista reguli sau daca nimeni nu le-ar mai respecta, atunci am ajunge si noi ca triburile din Africa, care se afla in razboi si care comit niste barbaritati greu de imaginat, de genul mancatului inimii sau creierului „inamicului”, taiatul mainilor si picioarelor familiei lui, samd. E tulburator de ce e in stare un om (de orice culoare) atunci cand stie ca poate face ce vrea, nefiind nimeni in jur care sa-l pedepseasca. Asta mai ales in timp de razboi, cand apetitul uman pentru violenta si distrugere e nemasurat. Si repet, singurul motiv pentru care nu avem parte de aceleasi comportamente si in Europa (sau chiar Romania), este ca aici inca se aplica regulile.

Reclame
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: